fredag 1 januari 2010

Helge?

1 kommentar:

Anonym sa...

hälleflundra (även helgeflundra, till helig; ordet syftar på att denna fisk fick ätas under den katolska fastetiden), helgeflundra, Hippoglo´ssus hippoglo´ssus, art i familjen flundrefiskar. Den är bottenlevande på 50–2 000 m djup i norra Atlanten; i svenska vatten finns den i Skagerrak och Kattegatt, sällsynt i Öresund och angränsande delar av Östersjön. Exemplar som är 2 m långa är inte ovanliga, och vikten kan uppgå till drygt 300 kg. Uppgifter om upp till 5,6 m långa exemplar har dock inte kunnat beläggas. Livslängden kan uppgå till ca 40 år.

Hälleflundra är den största och mest långsträckta av flundrefiskarna. Den utmärks av stor mun och av att sidolinjen är kraftigt böjd ovanför bröstfenan. Ögonsidan är mörkbrun eller svart och blindsidan vit.
hälleflundra - hälleflundra har stor mun och kraftigt böjd sidolinje ovanför bröstfenan. hälleflundra har stor mun och kraftigt böjd sidolinje ovanför bröstfenan. Ögonsidan är mörkbrun eller svart, blindsidan vit.

Födan utgörs av fisk och större ryggradslösa djur. Leken sker på djupt vatten i december–april. Ägg och larver är pelagiska. Bottenlevande yngel lever på grunt vatten nära kusterna.

Hälleflundra är en av de ekonomiskt viktigaste fiskarterna i Nordatlanten och också föremål för sportfiske. Den används som matfisk. Överfiske har kraftigt reducerat bestånden.